Adresa:
Nikole Pašića 75 (Temerin, Srbija)

O Temerinu

Teritorija opštine Temerin nalazi se u jugoistočnom delu Bačke – na 20 km od Novog Sada.

Opština Temerin ima tri naselja: Temerin, Bački Jarak i Sirig.

Temerin se prvi put pominje u jednoj papskoj priznanici za isplatu papinog desetka iz 1332. godine, izdatoj župnom svešteniku mesta Laurentiju de Temeriju, po kome je verovatno Temerin i dobio ime. Mesto se tada nalazilo u sastavu Kraljevine Ugarske i bilo je naseljeno pretežno stanovništvom rimokatoličke veroispovesti.

Temerin je multikulturalna sredina i njenu osnovnu karakteristiku predstavlja, pre svega, suživot dva stanovništva – srpskog i mađarskog. Doseljenici iz Bosanske Krajine sa sobom su doneli svoje običaje, stare zanate i vredne ruke.

Najpoznatiji stanovnik Temerina zasigurno je bio Lukijan Mušicki, zaslužan za uvođenje slova đ u azbuku. Lukijan Mušicki bio je episkop gornjokarlovački, pesnik, bibliograf i bibliotekar u Karlovačkoj mitropoliji.

Prema nezvaničnim podacima, Temerin ima najdužu ulicu u Srbiji – današnja Novosadska (nekadašnja ulica Maršala Tita) duga je 12,5 km. Kada se dolazi iz pravca Novog Sada, najpre se ulazi u Bački Jarak u kome ulica ima 142 kućna broja, a pri ulasku u Temerin brojevi iznova kreću od 2 pa do 694.

Novosadska ulica dodatno je zanimljiva po tome što i danas, uprkos trendovima, zadržava kombinaciju starog i novog ruha.

Fotografije: Andrej Filipović
Šta posetiti u Temerinu

Јanuarski međunarodni sajam vina

Sajam je međunarodnog karaktera, a pored domaćih vinara, okuplja i vinare iz Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovačke, Bugarske, Moldavije i Slovenije. Rekordan broj od 761 uzorka vina ostvaren je 2010. godinе. Festival spada među najveće turističko-vinske manifestacije u Srbiji (i u Panonskoj niziji) i okuplja nekoliko hiljada posetilaca – ljubitelja vina.

Prosto k'o pasulj

„Prosto k'o pasulj” је tradicionalna manifestacija inspirisana našom kulinarskom tradicijom. Svake godine u junu na temerinskom vašarištu takmiči se preko 200 еkipa u kuvanju pasulja, uz bogat prateći program. U Temerinu se tih dana, uz pomoć sponzora i prijatelja manifestacije, priprema i veliki humanitarni ručak sa preko 3000 porcija pasulja, а sakupljena sredstva od dobrovoljnih priloga odlaze onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Šta posetiti u Temerinu i okolini?

- Zavičajna kuća "Tájház" (1 km od garni hotela "Tepić")
- Veliki olimpijski bazen (1 km od garni hotela "Tepić")
- Termomineralne vode u Temerinu
- Stari dvorac "Sečen" ("Kaštel")
- Etno-park "Brvnara", Bački Jarak (5 km od garni hotela "Tepić")
- Nacionalni park prirode "Jegrička" (20 km od garni hotela "Tepić")
- Šoping u povoljnim buticima

Opširnije na sajtu Turističke organizacije opštine Temerin